Terug naar het overzicht

Klanten van Dirk zetten zich landelijk in tegen spierziekten

Vanaf 27 augustus tot en met 7 oktober kunnen alle klanten van supermarktketen Dirk van den Broek hun statiegeldbon doneren aan het Prinses Beatrix Spierfonds. Vandaag geeft Anouska Ramaker, ambassadeur van het fonds, samen met supermarktmanager Barry van Benthem van de Dirk supermarkt in Dordrecht het startsein voor de actie. De supermarktketen wil met dit initiatief aandacht vragen voor spierziekten en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Het gezicht van de landelijke statiegeldactie is Benjamin. Hij was een sterke en actieve baby, totdat hij een heftige vorm van het Guillain-Barré Syndroom (GBS) kreeg. Een spierziekte die plotseling opkomt, waarbij de spieren binnen enkele dagen hun kracht verliezen. De symptomen verergeren zo snel dat mensen binnen een dag totaal verlamd kunnen raken. Er is nog geen behandeling voor deze spierziekte, daarom is wetenschappelijk onderzoek hard nodig. Met de opbrengst van de statiegeldactie kan het Prinses Beatrix Spierfonds meer onderzoek doen naar spierziekten.

De ouders van Benjamin vertellen: “Na acht maanden kreeg Benjamin een luchtweginfectie waar hij niet goed van herstelde. Toen ik hem uit de draagzak haalde viel zijn hoofd slap opzij en lag hij helemaal stil.” Benjamin heeft 8 weken verlamd op de IC gelegen waarna hij langzaam herstelde. Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed. Maar er is altijd kans dat GBS terugkomt en Benjamin heeft nog steeds last van restverschijnselen.

Spierziekten
Er zijn 600 verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk, maar ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. Er zitten zo’n 600 spieren in een mensenlichaam en die sturen alles aan; lopen, plassen, fronsen, lachen en ademen. Een ziekte die spieren aantast, tast het hele lichaam en daarmee ook het hele leven van een persoon aan.

Over het Prinses Beatrix Spierfonds
Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich al meer dan 60 jaar in voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Het is ons doel om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, ons middel is wetenschappelijk onderzoek. We financieren en stimuleren onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. We kunnen dit alles doen dankzij donaties en inzet van vrijwilligers.