Terug naar het overzicht

Supermarktketen Dirk verbindt

Naast heerlijk eten stond er gisteren ook een goed gesprek op het menu bij alle Dirk supermarkten. Voor het derde jaar op rij vierden duizenden mensen het Nationaal Integratie Diner. En wederom was het een groot succes. Medewerkers en klanten van Dirk uit verschillende culturen hadden heerlijke gerechten voor elkaar gekookt.

Verschillende culturen
Het initiatief sluit volgens directeur Marcel Huizing perfect aan bij de samenstelling van het personeel van Dirk. “Bij ons op de werkvloer zie je zóveel verschillende culturen en daar zijn we trots op. Er komt dus van alles op tafel. Van exotisch tot stamppot. We spreken dan niet allemaal dezelfde taal, maar eten is en blijft een universele taal. Daarnaast is het een mooie kans om elkaar beter te leren kennen en begrijpen.”

Restjes mee naar huis
Na het diner kregen de deelnemers een handige kunststof bewaardoos mee, zodat de restjes mee naar huis konden. Huizing: ‘We gooien natuurlijk niks weg, want bij Dirk vinden we voedselverspilling zonde. Lokale zorginstellingen ontvingen daarom diverse gerechten uit de filialen, maar er is ook veel mee naar huis genomen. Zo kun je nog even nagenieten met je gezin of het doorgeven aan iemand die het nodig heeft. En we hopen natuurlijk dat er volgend jaar nog meer mensen aansluiten, zodat alles op gaat!’’

Nationaal Integratie Diner (NID)
Het NID is 6 jaar geleden als initiatief gestart door schoonmaakconcern Asito waar 10.000 mensen met meer dan 100 verschillende nationaliteiten werken. Vanuit de behoefte al die verschillende achtergronden zichtbaarder te maken, is in 2011 het plan bedacht om voor elkaar te koken en met elkaar te eten. Lekker eten is de basis, maar de achterliggende gedacht is groter.

Verschillen tussen mensen leiden tot verschillende inzichten en ideeën. Nieuwe ideeën leiden tot verbeteringen, daar heeft iedereen baat bij. Het Nationaal Integratie Diner wil onze maatschappij beter maken: niet polariseren, maar samenwerken. De succesformule luidt dan ook:

Het verbinden van mensen + het vieren van verschillen = het benutten van kansen.